Anyaga: TPU és TPE 70 – 95 Sh°.
Mind a TPE, mind a TPU speciális polimerek, amelyek egyszerre rendelkeznek műanyag és gumi tulajdonságokkal, ezért nem lehet kifejezetten műanyagnak vagy guminak nevezik őket, de mindkettő lehet. Attól függ, mennyire vesszük szigorúan az alapdefiníciókat. A TPE/TPU és a „klasszikus” gumi között a legalapvetőbb különbség az, hogy a TPE/TPU hőre lágyuló, azaz hő hatására meglágyul, míg a „általános” gumi NK, EPDM, SBR stb. hőre keményedő, azaz „keményedik”  és hő hatására vulkanizálódik, de mindkét típust továbbra is „guminak” nevezhetjük.

Alapvetően fekete és fehérben színekben gyártják, de keményebb minőség esetén 90-95 Sh° többféle szín is elérhető (piros, kék, szürke, átlátszó, stb.)

Alternatív anyag: Szilikon 25 Sh°A – jelenleg csak fehér színben érhető el.

A 3D nyomtatási technológia egyszerűen FDM. A nyomtató egy saját fejlesztésű, önállóan összeszerelt, „off-the-shelf” készülék.
Jelenlegi nyomtatási méretkapacitásunk 200 x 200 x 180 mm.
Fontos tudni, hogy ezzel a technológiával továbbra sem lehet minden alkatrészt jó minőségben 3D-ben nyomtatni, mivel ennek megvannak a korlátai.

Előnyök:
• nem kell drága szerszámköltséget fizetni
• gyors reagálás (modell vagy minta készenlététől, bonyolultságától, gépterheléstől függően) akár néhány munkanapon belül.
• nagyon jó fizikai mutatók és vegyszerállóság
• prototípusok készítéséhez is nagyon hasznos technológia
• Akár 1 termék is viszonylag költséghatékonyan előállítható

Hátrányok:
• A felületminőség a technológia miatt „csíkos”, egyenetlenségek előfordulhatnak, de a funkcionális termékeknél, ahol a vásárlónak döntenie kell az olcsóbb, funkcionálisan tökéletes, de 95%-os megjelenésű termék, vagy a jóval drágább termék között, nem biztos, hogy , a drágább termék kiválasztásához
• keménységi határ max. 70 Sh°A / Sh°D (gyártás a biztonsági és mechanikai tulajdonságok miatt)
• azonban speciális technológiával 25 Sh°A keménységű hibrid nyomtatott szilikon termékek is gyárthatók
• a nyomótámaszok geometriájából adódóan (ez természetesen nem minden gumitermékre, csak az ilyen geometriájúakra vonatkozik) a gumi alapanyag miatti felületi hibák.
• az FDM technológia és a guminyomtatási nehézségek miatt lassú a gyártási idő, főleg egy fröccsöntő szerszámhoz képest, ami nagyobb sorozatszámoknál egyértelműen gond, de ott már indokolt a szerszámozás. A termék méretétől és összetettségétől függően akár egy pár száz darabos sorozatszámú termék is költséghatékonyabb lehet a fröccsöntött termékekhez képest.
letölthető pdf: 3D_rubber_printing